Yields1 Serving
Prep Time1 hr 15 minsCook Time15 minsTotal Time1 hr 30 mins

 500 g Speltbloem, plus extra voor het bestuiven
 500 g koude boter, in kleine blokjes
 2 tsp zeezout

1

Meng de bloem, boter en het zout in een grote kom en voeg dan heel geleidelijk 275ml plus 1 eetlepel koud water toe; kneed alles heel voorzichtig tot het water net is opgenomen. Het deeg mag niet glad zijn. Vorm van het deeg een rechthoek van circa 2 cm dik, wikkel het in plasticfolie en leg het 20 minuten in de koelkast om te rusten.

2

Haal het deeg uit de koelkast en rol het in één richting uit tot een lange rechthoek op een met bloem bestoven werkblad. vouw het onderste tweederde deel om naar boven en het bovenste derde deel naar beneden. Vouw het deeg dan dubbel alsof u een boek dichtdoet. Draai het deeg negentig graden en herhaal het proces. Wikkel het weer in plasticfolie en leg het 20 minuten in de koelkast om te rusten. Herhaal dit hele proces nog twee keer, tot er geen strepen boter meer te zien zijn in het deeg. Laat het deeg voor de laatste keer 20 minuten in de koelkast rusten en rol het dan uit tot een dunnen lap of cirkel of een andere passende vorm. Bewaar de snijresten voor ander gebak of decoraties.

Ingredients

 500 g Speltbloem, plus extra voor het bestuiven
 500 g koude boter, in kleine blokjes
 2 tsp zeezout

Directions

1

Meng de bloem, boter en het zout in een grote kom en voeg dan heel geleidelijk 275ml plus 1 eetlepel koud water toe; kneed alles heel voorzichtig tot het water net is opgenomen. Het deeg mag niet glad zijn. Vorm van het deeg een rechthoek van circa 2 cm dik, wikkel het in plasticfolie en leg het 20 minuten in de koelkast om te rusten.

2

Haal het deeg uit de koelkast en rol het in één richting uit tot een lange rechthoek op een met bloem bestoven werkblad. vouw het onderste tweederde deel om naar boven en het bovenste derde deel naar beneden. Vouw het deeg dan dubbel alsof u een boek dichtdoet. Draai het deeg negentig graden en herhaal het proces. Wikkel het weer in plasticfolie en leg het 20 minuten in de koelkast om te rusten. Herhaal dit hele proces nog twee keer, tot er geen strepen boter meer te zien zijn in het deeg. Laat het deeg voor de laatste keer 20 minuten in de koelkast rusten en rol het dan uit tot een dunnen lap of cirkel of een andere passende vorm. Bewaar de snijresten voor ander gebak of decoraties.

Grof bladerdeeg
Grof bladerdeeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *