
Een Gaasterlands akkerbouwbedrijf met een biologische markttuin
Als familie vinden we het allemaal prachtig om voedsel te verbouwen. We worden er blij van als we iets kunnen verbouwen waar mensen in het buitenland en de lokale gemeenschap om ons heen wat aan hebben.
Visie:
FARMily gelooft dat de markt vraagt om een transparant voedselsysteem waarbij de volksgezondheid vóór een economisch belang komt te staan. Ons doel is om zo’n transparant voedselsysteem te creëren en daarmee ook andere mensen te inspireren.
Missie:
FARMily wil de lokale gemeenschap voorzien van vers voedsel: biologische groente, aardappelen, graan, kruiden en bloemen die op een duurzame manier zijn verbouwd. Dat geeft ons energie omdat we het gevoel hebben dat de lokale mensen om on heen hiermee ook weer energie van krijgen, letterlijk en figuurlijk.
Het akkerbouwbedrijf verbouwd rond de 60ha. pootaardappelen, 4 ha. consumptie aardappelen en 5 ha. speltgraan.
In de biologische markttuin worden diverse seizoengroenten, verse kruiden en bloemen verbouwd. Biologisch betekent dat het zaaizaad, potgrond, compost, en andere hulpmiddelen van biologische kom af zijn. Qua bescherming tegen plagen worden bloemen en kruiden veelvuldig ingezet. Verder is de tuin van 0,5 ha. ingedeeld in een aantal plantgroepen. Elke jaar wisselt de plantgroep naar een ander stukje grond ter voorkoming van ziektes. Samen met een aantal efficiënte handwerktuigen en lokale hulptroepen is de markttuin in balans. Grote machines en trekkers laten we achterwege. Het verwerken/schoonmaken van de producten wordt in een daarvoor ingerichte ruimte gedaan. Het liefst zetten we alle producten in een straal van 15km om de markttuin af. Rechtstreeks van de Boer. In de directe omgeving is de vraag divers, horeca, winkelier, particulier (jong-oud) vragen allemaal om ondere producten en hoeveelheden, dit geeft de tuin ook precies de gezonde diversiteit die het nodig heeft.