GRAAN
van Gaasterlandse bodem

Op 4 ha land wordt biologisch spelt- en roggegraan verbouwd. Het graan krijgt 10 maanden de tijd om te volgroeien tot een smaakvol graan. Het wordt gecombined, gepeld en gemalen tot een mooi meel of bloem. Dit laatste gebeurd bij Mole ’t Lam in Woudsend en bij St. Penninga’s molen in Joure. Ook Mevrouw de Molenaar uit Witmarsum gebruikt het graan in haar molen en bakkerij.
De lokale bakker zoals Bakkerij Twijnstra in Oudemirdum en Lemmer, Bakkerij Meinsma in Balk, Bakkerij van der Werf in Workum en Bolsward en Bakkerij Ypma in Heeg, bakt er heerlijke broden en koeken van. Ook is het in kleinverpakking voor de consument beschikbaar.  

Een natuurzuiver speltras
Wij telen speltgraan van het ‘Oberkulmer Rotkorn’ ras. Een 100% natuurzuiver speltras. Vaak is spelt door veredeld waardoor het soms tot zelfs 100% tarwe bevat. Wereldwijd zijn er nog maar enkele 100% natuurzuivere speltrassen. Dit oergraan kan alleen biologisch worden geteeld; het gaat kapot van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.