Markttuin

De FARMily Markttuin is een biologische tuin waar groenten, kruiden en bloemen in een weerbaarsysteem opgroeien. Dit betekent, dat bij elke groente verschillende kruiden en bloemen opgroeien, die elkaar versterken en beschermen. In 2017 is deze Markttuin door Ytje opgericht.

De Markttuin (0,7ha) is opgedeeld in 6 vakken. Elk jaar schuift een gewas één vak door. Het toepassen van deze wisselteelt voorkomt gewasziektes. In de vaste onverwarmde tunnelkas groeien in het vroege voorjaar zaailingen en de eerste bladgroenten. In de zomer staan hierin tomaten-, komkommer-, paprika- en aubergineplanten. Aan het einde van het seizoen groeien hierin winterbladgroenten zoals veldsla, winterpostelein, aziatische slamix.

De vollegrond groentes en kruiden kunnen vanwege de vaste, verhoogde teeltbedden ook al vroeg in het voorjaar worden gezaaid en uitgeplant. Vaak worden deze nog wel afgedekt met seizoendoek of wordt er een tijdelijke tunnelkas overheen gezet.

In mei opent de FARMily Markttuin zijn seizoen voor particulieren en schoolkinderen tijdens de moestuinweken, vervolgens kunnen ze vanaf juni tot november de groente box ontvangen en is elke vrijdag de markttuinwinkel geopend.  

Al eerder in het seizoen krijgen lokale winkeliers en horeca verse seizoengroente, kruiden en bloemen van de Markttuin geleverd. Ook veel krijgen het hele jaar door van FARMily akkerbouw aardappelen geleverd. FARMily Akkerbouw teelt speciaal voor de lokale consument aardappelen en granen.   

Samenwerken
met de natuur