Akkerbouw

Het akkerbouwbedrijf is opgericht in 2013 door Anne, Jan en Durk. Hier worden verschillende soorten (bio) consumptie-aardappelen en granen verbouwd. FARMily Akkerbouw voorziet hiermee de lokale winkeliers en horeca en bakkerijen van consumptie-aardappels en granen.

Aardappelteelt

Het aardappels – assortiment bestaat uit: biologische en gangbare aardappelen. De tafel-aardappels, boerenfriet, geschilde aardappelen worden verkocht via deze website. Ook werken een aantal lokale horeca met de FARMily producten. Zakelijke klant worden? Bekijk hier de mogelijkheden.

Biologisch, Puur, Vers en rechtstreeks van de boer!

Graanteelt – Boer&Ambacht

FARMily Akkerbouw begon zo’n 7 jaar geleden met biologische teelt. De omschakeling van gangbaar naar biologisch duurt zo’n 2 à 3 jaar. Er wordt geen kunstmest gebruik en geen bestrijdingsmiddelen ingezet. Een schouwcertificaat toont aan dat de grond biologisch is verklaard.
Inmiddels hebben we in samenwerking met Mole ‘t Lam de stichting Boer en Ambacht opgericht. Deze stichting bestaat uit drie bedrijven die hun krachten bundelen. De boer, de molenaar en de bakker.

Stichting Boer & Ambacht bestaat uit drie bedrijven die hun krachten bundelen. De boer, de molenaar en de bakker. FARMily Akkerbouw & Mole ‘t Lam. Zij werken samen op één locatie met lokale producten. De kennis wordt hier gebundeld. Samen maken ze gezonde producten uit authentieke oergranen.
De Stichting zorgt voor een korte voedselketen waarbij het belang van milieu en duurzaamheid voorop staat. Samen op weg naar een betere toekomst voor mens, dier en milieu.
Lokaal, dus weinig voedselkilometers. Biologisch, dus geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen. Op weg naar CO2 neutraal.  

Oergranen zijn nog altijd in balans. Weerbaar en sterk. De granen hebben geen bestrijdingsmiddelen nodig. Het groeiproces duurt 10 maanden. In al die maanden komt de boer niet op het land. Het is een rustgebied, waar menig dier kan schuilen.

Pas het graan rijp is en het witte goud wuift in de wind, komt de boer oogsten. In Zuidwest Friesland wordt al eeuwenlang graan verbouwd. De grond blijkt nog altijd heel geschikt voor de oergranen.

Het graanproduct, de meel en het brood, was vroeger de basis van onze voeding. Een gezonde basis, van gezonde granen. Oergraan bevat diezelfde gezonde basis. Deze graansoorten zijn niet doorgefokt, niet geraffineerd en hebben geen beschermende middelen nodig.

In het verwerkingsproces wordt de gehele korrel gebruikt. De molenaar maalt het graan onder authentieke molenstenen op een moderne, efficiënte locatie. Onder toeziend oog van de boer en de bakker. De bakker verwerkt het meel tot eindproduct. Een oerbrood met slechts enkele toegevoegde lokale ingrediënten.

De consument koopt het eindproduct – meel, bloem, granen, en mixen in onze webwinkel of bij lokale winkeliers.


Een kleine impressie